You are here

kynnys. rajapinta. / threshold. boundary.

2018
Video.

Leena Lehden ja Kristiina Wallinin videoteos tutkii aikaa ja identiteettiä

Suljen silmät. Hengitän joutomaata, asfalttia, asemakaavaa. Kuusikoita minä hengitän, vuosia. Olen lapsi, joka hengittää, vanhus, olen fragmentti ja hajoava liike.

Videotaiteilija Leena Lehden ja runoilija Kristiina Wallinin teos kynnys. rajapinta. perustuu runon ja kuvan vuoropuheluun. Teos käsittelee identiteettiä, ajan kerrostumien kokemuksellista rinnakkaisuutta ja eri ikäkausien lomittaista läsnäoloa ihmisessä, muistoja ja muistamista.

Teos on syntynyt orgaanisesti, kun runoa ja kuvaa on työstetty samanaikaisesti niin, ettei kumpikaan ole alisteinen toiselle. Teokselle ei ole tehty perinteistä käsikirjoitusta eikä se myöskään ole runovideo, joka kuvallistaisi valmista tekstiä.

Teos on kuvattu super 8mm kaitafilmille ja siirretty omalla projektorilla digitaaliseen muotoon. Kaitafilmille kuvaaminen heijastaa osaltaan niitä ajan temaattisia ulottuvuuksia, joita teos käsittelee. Runoteksti on teoksessa puheena, mutta hetkittäin myös kirjoitusfragmentteina, jotka on kirjoitettu käsin suoraan filmin pintaan. Toisinaan kuvan kanssa kerroksellistuu abstrakteja muste- ja leväelementtejä, jotka niin ikään on työstetty käsin suoraan filmin pintaan.

Runoteksti: Kristiina Wallin
Kuva (kuvaus, ohjaus ja leikkaus): Leena Lehti
Äänisuunnittelu: Petteri Rajanti
Kertojanääni: Marja Skaffari
Näyttelijät: Marja Skaffari, Kaisa Hakala, Otava & Sisu

Teoksen valmistamista ovat tukeneet:
AVEK Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus
TAIKE Taiteen edistämiskeskus

Kesto 8 min.
HD, väri, stereo
Kuvausformaatti super8-kaitafilmi


Alla näyte videosta:
Video sample:

threshold. boundary.

Video 2018.

I close my eyes. I breathe the wasteland, asphalt, area plan. The fir-trees I breathe, the years. I am a child that breathes, an old person, I am a fragment, a dissolving movement.

threshold. boundary. discusses identity, memories and time.

The video combines text by the poet Kristiina Wallin and cine film material by the video artist Leena Lehti. The piece of work came into existence organically by working simultaniously with the poem and video footage, without a traditional manuscript. The poem is included in the video as speech, but also as fragments handwritten directly on the film.

Length 8 minutes.
HD, color, stereo.
Originally filmed on super8 mm film.